HISTÒRIA DE LA COLLA ELS VALERIOS

Rondava l’any 2004 quan un grup d’amics amb les mateixes inquietuds musicals, va tindre la idea de crear de nou un grup de xirimites i tabalets en La Vila Joiosa. Estos eren Francisco Valero (tabaleter), Héctor Llorca (xirimiter), Fernando Fernández (xirimiter) i Jose Jaime Morales (xirimiter). Es va crear el Grup de xirimiters i tabaleters Els Valerios. Més tard, van rebre l’ajuda i la col·laboració de Ángel Sánchez (xirimiter). En juliol del mateix any es crea la pàgina web www.elsvalerios.com que dona vida en Internet a este nou grup, la qual la crea Héctor Llorca.

 

Després de noves incorporacions al Grup, es decideix legalitzar l’associació amb el nom de “Colla de Dolçainers i Tabaleters ELS VALERIOS”, es redacten els Estatuts, es sol·licita el CIF, s’inscriu en el Registre d’Associacions de la Conselleria de Justícia, i es per tant que, des del 26 de setembre de 2007, estem legalment constituïts com a nova societat cultural sense ànim de lucre en La Vila Joiosa.

 

La Colla Els Valerios en l’actualitat compta amb una plantilla de uns vint-i-cinc músics y el seu Director es Fernando Fernández Pérez.

 

Al poc tems de la seua creació la Junta Directiva d’aquells temps, va decidir que la Colla no podia quedar-se estancada i que tenia que anar creixent, i es quan es creà l’Escola de Música de la Colla Els Valerios.

 

En l’Escola de Música, de la que es director Héctor Llorca, s’imparteixen les assignatures de Llenguatge Musical (també per a Adults), Dolçaina, Percussió i Conjunt Instrumental (Colleta). En l’actualitat hi ha matriculats al voltant d’uns trenta alumnes, i compta amb un claustre de tres professors.

 

A l’any 2009 vam organitzar el que seria el primer projecte de gran grandària: la I SETMANA CULTURAL en torn a la Dolçaina i el Tabal, i en la que vam comptar amb la intervenció d’Antoni de la Asunción.

 

En 2011 la colla va enregistrar el CD «Melodies de Desembarc» amb música festera, on els beneficis de la seua venda van ser per a l’AECC (Asociación Española Contra el Cáncer)

 

En 2011-2012 va organitzar els 2 cursos de «Anatomia de la Respiració» de Paloma Mora en el Teatre-Auditori de La Vila Joiosa, certificats per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters.

 

Durant el curs 2011-2012 va participar com a Colla Pilot dins del I Curs de Direcció de Colles que va organitzar la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT).

 

El 10 de novembre de 2012, dins dels actes de la festivitat de Santa Cecilia, es celebrà el 5é Aniversari de la Colla, fent un homenatge a Paco Valero (fundador de la Colla) i convidant al Grupo «El Allar» de Aluche (Madrid).

 

El 3 de juny de 2013 vam ser convidats a participar en el 75é aniversari de l’ONCE a Madrid.

 

El 6 de desembre de 2016 la Colla Els Valerios rep un homenatge institucional, per part de l’Ajuntament, per la tasca desenvolupada durant tots estos anys en el foment de la cultura popular i dels nostres instruments.

 

Al juliol de 2019 vam viatjar a la Bretanya francesa, convidats pel l’Ajuntament de La Vila Joiosa, en la celebració del 30é aniversari de l’agermanament entre la nostra ciutat amb la localitat francesa de Vitré.

 

Entre les diferents actuacions que ha realitzat la Colla des dels seus inicis, cal destacar:

 • Cavalcada de Reig Mags.
 • Cercavila del Carnestoltes infantil.
 • Festes de Sant Antoni Abad (cercaviles, dianes, “processo dels rotllets”).
 • Processons de Setmana Santa, acompanyant a la Confraria “Nuestro Padre Jesús Nazareno”.
 • Ofrena floral a la nostra patrona, en els actes de celebració de “les Llàgrimes de Santa Marta”.
 • Romeria de Sant Isidre.
 • Dia de la Corona i Ronda de fanalets (nit de Sant Joan).
 • Desfiles de Moros i Cristians a La Vila Joiosa.
 • Festes de Sant Miquel (cercaviles, dianes).
 • Processó Cívica del 9 d’Octubre.

Oferim una mitja de tres concerts anuals:

 • Festival de Música Festera “Llàgrimes de Santa Marta”, on també participen les dos agrupacions musicals de la nostra localitat.
 • Concert d’Estiu o Concert a la Fresca, a mitjans d’agost.
 • Concert de Santa Cecilia, dins de la programació d’actes de la patrona dels músics.

 

Des de fa tres anys també intervenim en els concerts de les campanyes d’Intercanvis Musicals.

 

Col·laborem amb altres agrupacions socials i culturals locals, com poden ser:

 • Amb la CREU ROJA i la seua “Festa de la Solidaritat”.
 • Amb ANÉMONA, en la seua “Marxa Solidària contra el Càncer de mama”.
 • Amb el CLUB DE TRIATLÓ i la seua “Cursa Popular i Volta a Peu” (cursa solidària).
 • Amb el CENTRE OCUPACIONAL i RESIDENCIA “LES TALAIES” i la seua marxa urbana “Mou-te amb nosaltres”.
 • Amb l’associació “8 DE MAIG” i la seua representació teatralitzada de l’atorgament de la Carta Pobla a La Vila Joiosa.
 • Amb els Grups de Danses Centener i Almadrava, en algunes de les seues actuacions.

Cal ressaltar que, l’Escola de Música, dins de la seua programació, té incloses tres audicions dels alumnes i en les que la Colleta (alumnes de l’assignatura de Conjunt Instrumental), ofereixen un xicotet concert.

 

L’últim acte de l’any en que la Colla Els Valerios participa, es el “Passacarrer Nadalenc”. Inicialment este acte l’organitzava la Colla de manera particular, per a felicitar al poble les festes nadalenques i en el que participen un gran número de xiquets i xiquetes amb panderetes, carraques i altra xicoteta percussió. Al pas dels anys, este passacarrer a anat institucionalitzant-se, i actualment forma part de l’agenda cultural municipal.

 

El passat 29 de febrer, vam organitzar el que seria últim gran projecte: el musical “ALONIS CIRCUS”. Idea original del nostre company Héctor Llorca i basat amb la música de “los payasos de la tele”, amb arranjaments per als nostres instruments d’Héctor Llorca, on també va incorporar altres instruments com la marimba o el baix elèctric.

 

En este musical van tindre que penjar el cartell de “Entrades Esgotades”, ja que el Teatre-Auditori La Vila Joiosa estava ple de gom a gom.

 

….. després va vindre el confinament.

DIRECTOR

Fernando Fernández Pérez

error: El contingut està protegit!!
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad